13:50
Вечорниці на Андрія

      З давніх-давен наша Україна славиться величними традиційними святами й обрядами. Кожен, хто не черствіє душею, хто сповнений любові до української спадщини, повертається до традицій свого народу.

День Андрія - одне із свят, яке завжди святкували наші батьки, діди, прадіди. Відзначають його 13 грудня і вважають днем пам'яті мученицької смерті одного із дванадцяти апостолів Христових - Андрія Первозванного.

       Цей день є одним із найцікавіших і найтаємничіших, коли відбуваються заклинання й угадування майбутнього. Вечорниці на Андрія присвячені веселощам, іграм, музиці, обрядовим церемоніям і забавам. Невід’ємним компонентом цього свята є всіляке ворожіння, насамперед ворожіння про шлюб.

         Діти та вчителі нашої школи також не залишились осторонь цього дійства. 13 грудня в  школі було проведено вечір відпочинку "Андріївські вечорниці", який був організований учнями 6-9 класу,   Захід потішив чудовою організацією: піснями, віршами, гуморесками та ярмарками українських страв. Цікаві найрізноманітніші гадання об'єднали усіх присутніх.

       Перед нами ожили українські вечорниці в ніч на Андрія. В гості прийшли дівчата і хлопці. І почалися веселощі. Лунали народні пісні, коломийки, коляди. Найцікавіший момент – ворожіння. Діти розповідали та інсценували різні способи ворожіння на свято Андрія. І, дивна справа, хоч у ворожіння нібито ніхто не вірить, але всім цікаво було дізнатися ім’я судженого та хто ж перший з дівчат вийде заміж. Хтозна, а може і справдиться ворожіння…       

Переглядів: 281 | Додав: Shabynia | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar